Menu Sluiten

Regelhulp

Tijdens je rij-opleiding moet je op verschillende momenten een aantal praktische zaken regelen. Op deze pagina lees je er alles over.

 • Voor het aanvragen van je theorie-examen via Mijn CBR heb je een DigID nodig.
 • Voor het aanvragen van je Tussentijdse Toets of Praktijkexamen moet je ons als rijschool machtigen, zodat wij een datum voor je kunnen vastleggen in het reserveringssysteem van het CBR.
 • Voordat je je Tussentijdse Toets of Praktijkexamen kunt aanvragen, moet je een Gezondheidsverklaring invullen.
 • Heb je eenmaal je rijbewijs, maar ben je nog geen 18, dan heb je een Begeleiderspas nodig om ook echt de weg op te mogen. 

DigID aanvragen

Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord, waarmee je bij verschillende websites (bijvoorbeeld Mijn CBR) kunt inloggen. Je hebt hem nodig voor het aanvragen van je theorie-examen, je Eigen Verklaring en eventueel je Begeleiderspas. Het is handig om je DigiD op tijd aan te vragen, zodat je geen onnodige vertraging oploopt tijdens je opleiding. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Hou daar rekening mee! Het aanvragen verloopt in een aantal stappen:
 • Vul je gegevens in op www.digid.nl/aanvragen en kies daarna je gebruikersnaam en wachtwoord. Houd je mobiele telefoon en burgerservicenummer bij de hand. Uw burgerservicenummer staat op je paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
 • Je ontvangt binnen 5 dagen een activeringscode per post.
 • Je activeert uw DigiD met de activeringscode, je gebruikersnaam en je wachtwoord.
Bekijk het aanvragen van DigiD stap voor stap

digid

Machtig uw rijschool

Alleen wij als rijschool kunnen voor jou je toets of praktijkexamen aanvragen. Daarvoor moet je ons toestemming geven door ons te machtigen. Dat gaat als volgt:
 1. Zorg dat je ons rijschoolnummer bij de hand hebt, dit is 8837X1.
 2. Ga na of je al een DigiD hebt. Dit heb je nodig om in te kunnen loggen op de website van het CBR. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan gratis aan via digid.nl. Je ontvangt binnen 5 dagen een activeringscode. Onthoud je inloggegevens goed.
 3. Ga daarna naar mijn.cbr.nl, klik op het DigiD-logo en log in.
 4. Vul het rijschoolnummer in en kijk of er inderdaad Rijschool Reniers op het scherm verschijnt. Het CBR controleert de rijschoolnaam tijdens het examen.
 5. Wij ontvangen een e-mail, met een bevestiging van de machtiging. Jij ontvangt zelf ook een e-mail, met een bevestiging van de machtiging.
In overleg met jou leggen wij de datum van het examen voor je vast in het reserveringssysteem van het CBR. Hierna ontvangen wij de officiële uitnodiging voor het praktijkexamen. Jij ontvangt zelf ook een e-mail met de vastgelegde datum. Let op: vanaf je aanvraag duurt het een aantal weken voordat je examen kunt doen. Op de website van het CBR staan de actuele reserveringstermijnen in de regio vermeld.

Gezondheidsverklaring

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je het formulier Gezondheidsverklaring invullen.  Met de vragen op dit formulier checkt het CBR of je gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden. Vul je Gezondheidsverklaring al aan het begin van je rij-opleiding in, zeker als je twijfels hebt over je gezondheid.  Op die manier voorkom je dat je moet wachten voor je op examen kunt. Je kunt de verklaring online kopen via de website van het CBR.

In 2020 kost je gezondheidsverklaring € 39,30 en het gaat als volgt:

 • Log in op Mijn CBR met je DigiD.
 • Je volgt de aanwijzingen op het scherm.
 • Kies de goede reden van aanvraag.
 • Je selecteert de rijbewijscategorie(ën) waarvoor je de Gezondheidsverklaring indient.
 • Je geeft antwoord op de vragen over jouw gezondheid.
 • Je ondertekent met DigiD en betaalt via iDEAL.721

Begeleiderspas aanvragen

Als je meedoet aan 2toDrive, heb je een begeleiderspas nodig. Op deze pas staan alle gegevens van jou en je coaches (minimaal 1 en maximaal 5). Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Doe dat ook zo snel mogelijk, want zonder begeleiderspas kun je je rijbewijs niet aanvragen bij de gemeente. En het zou toch jammer zijn als je moet wachten met rijden als je eenmaal geslaagd bent!

Aanmelden coaches
Let op! Check voordat je je pas aanvraagt of al je coaches zich al aangemeld hebben bij 2toDrive. Als je na je aanvraag nog nieuwe coaches wil toevoegen, moet er een nieuwe pas worden gemaakt. Dit kost je dan opnieuw €35,-.

naar aanmeldpagina coaches

Aanvragen begeleiderspas

Je vraagt je begeleiderspas aan via de website van 2toDrive.

 • Zorg dat je je DigiD bij de hand hebt en eventuele benodigdheden om te kunnen betalen via IDEAL.
 • Ga daarna naar de website van 2toDrive en klik op Aanvragen begeleiderspas
 • Volg de instructies.

>Naar website 2toDrive